De Kunst van het Wetenschappelijk Rekenen


Een reeks boeken over het bouwen van een rekenkundig laboratorium
NOTE: THE TEXT BELOW IS OUT OF DATE,
AND REFERS TO AN EARLIER ACS VERSION.
We welcome volunteers to translate the new ACS version.


© 2003-2004 Piet Hut and Jun Makino

Nieuws

  • 13 april 2005: onze nieuwste uitgave ACS 1.2

Vragen?


De diverse boeken in onze serie kunt u hier beneden vinden. Ze zijn alle direct toegankelijk via het internet. Als u liever een volledige copie van deze web site op uw eigen computer wilt zetten, kan dat ook: u hebt de keus uit een aantal ACS download versies, die naast de tekst van de boeken ook de computerprogrammas bevatten die in de tekst vermeld worden. Al ons ACS (Art of Computational Science, d.w.z. KWR, Kunst van Wetenschappelijk Rekenen) materiaal maken we hier vrijelijk beschikbaar onder de voorwarden van de ACS open source license. Zie ook de Nieuws pagina, voor een beschrijving van nieuwe ontwikkelingen, en de VGV pagina voor antwoorden op veelvuldig gestelde vragen.
Het is handig om toegang te hebben tot de `source code', de tekst van computer programmas. Maar het is nog veel nuttiger om toegang te hebben tot de kennis en kunde die gebruikt werden bij het schrijven van die source code. In ons Manifest dat hieronder volgt, beschrijven we de gedachtengang achter ons ACS (KWR) initiatief.
  • Open Kennis

    • 0. Manifest    (PS  /  PDF)     [incompleet]
    • 1. Tekst en Code Weven     [in voorbereiding]
    • 2. Geleerde Lessen     [in voorbereiding]

Het doel van het Kali project is het opzetten en inrichten van een laboratorium voor dichtbevolkte sterrenstelsels zoals sterrenhopen, gebieden waar sterren gevormd worden, en kernen van melkwegstelsels met een of meerdere zware zwarte gaten. Onze ideen worden hiet gepresenteerd in de vorm van een dialoog tussen twee sterrenkundigen die samen bezig zijn de Kali code van de grond af op te bouwen. Voor verdere delen, en voor een drie-regelige beschrijving van elk deel, kunt u terecht op de De Kali Code pagina.

Het eerste boek dat we schreven bevat een inleiding tot het opzetten van N-lichamen experimenten, in 260 paginas. Het is nog een nuttig boek, met gedetailleerde verklaringen van een Hermite code met automatisch aangepaste tijdstappen, geschreven in C++. Hoewel de inhoud spoedig achterhaald zal zijn, in vergelijking met de nog veel gedetailleerde behandeling in ons Kali project (zie hierboven), zullen we dit boek hier blijven aanbieden, om historische redenen.